書道家 金子祥代 Kinkoちゃんのらくがき館

   
ホームお問い合わせリンク
 
目次
  ニュース
  作品紹介
  プロフィール
  ステイトメント
  音楽
  旅じまん
  書道教室のご案内
  マスコミ掲載情報
  バックナンバー
   
  Kinkoちゃん随筆ブログ
  心の相談室
   
  著書「インクの魔法」
 
ARTE 金子祥代
スペシャルインタビュー
JAPAN ART 書

La japonesa Sachiyo Kaneko visita Gràcia per portar-hi la seva cal・ligrafia en gran format


Actualitzat el 22.07.2016 a les 12:30 Neus Valls / Aitana Molina

Queden pocs dies per poder visitar l’obra de la cal・ligrafista japonesa Sachiyo Kaneko. Està exposada a la seu del districte de Gràcia fins al 29 de juliol, on ocupa tota una paret. A part de veure-s'hi el resultat final, també hi ha la reproducció constant d’un vídeo del procés de creació d'aquest treball, resultat d'una "perfomance" a la plaça del Diamant.

Sachiyo Kaneko acostuma a fer “performances” en què crea cal・ligrafies de grans dimensions al ritme de la música. És una artista japonesa, que als set anys va decidir endinsar-se en la tradició nipona del “shodo”. Per a les cultures “kanji”, l’estètica de l’escriptura és molt important i per això els infants són obligats a estudiar cal・ligrafia. No va ser el cas de la Sachiyo, qui, tanmateix va quedar encantada amb aquesta tradició i la va seguir estudiant, un fet poc habitual entre els japonesos, que l’acaben abandonant.

La Sachiyo, amb els anys, s’ha convertit en una artista de la cal・ligrafia japonesa i de la improvisació. Els seus treballs barregen la tradició del “shodo” amb modernitat, a través de les seves creacions en viu. Dies abans, hi ha una preparació, dels materials i de tots els participants de l’exhibició, per veure els nivells de compenetració. Hi ha l’artista i els músics, però també juga un paper important qui s’encarrega del pot de 10 litres de pintura. La Sachiyo hi suca un pinzell gran i pesat, que després fa córrer per un llenç de grans dimensions. Tot, a ritme de música, a còpia de percussió i instruments de vent. El conjunt és una obra nova improvisada, que no s’havia vist mai. Mentre ells toquen, tot veient el que fa l’artista i seguint el seu ritme, ella medita i plasma sensacions.

També hi ha tot un procés de treball posterior, la pintura tarda quatre hores a assecar-se, després l’artista ho envia al Japó, on reforcen el llenç per poder-lo exhibir.

L’obra que es pot veure actualment a la sala d’exposicions del districte de Gràcia és el resultat de la “performance” que va fer aquesta professional de la cal・ligrafia en la seva primera visita al país. Concretament, a la plaça del Diamant, durant la seva estada a la residència d’artistes Jiwar. Segons explica la Sachiyo, aquest treball s’anomena onada: “Vaig imaginar la història de la gent com una enorme i gran onada. Si la gent sent aquest tipus de sensació, llavors crec que és que ha estat un èxit.”

 

禁無断複製、無断転載、このホームページに記載されている記事・作品・写真などの無断転載を禁じます。

 
取材のお問い合わせはこちら